Pebernødder

Opskrifter

PEBERNØDDER


Sprøde, krydret og hjemmelavet

Nedtælling til 1. december er for alvor begyndt. Julen står for døren, og ligesom i mange andre små, danske hjem, er julebageriet flyttet ind hos GreenGate.

Hvis der virkelig er noget, som hører julen til, så er det alle de dejlige, gammeldags småkager. Især pebernødder er en af hovedingredienserne til en god jul, og i de danske hjem er der typisk ingen jul uden pebernødder.

Faktisk er det utroligt nemt at lave sine egne hjemmelavede pebernødder, og mange har helt sikkert de fleste ingredienser i køkkenet – så hvorfor ikke lave dem selv? Julebag handler ikke blot om at bage, det handler lige så meget om hyggen. Her kan hele familien være med og har man små børn til at hjælpe, vil de helt sikkert synes om smagen af den rå pebernøddedej, som er ualmindeligt lækkert.

 

 

EN GAMMEL TRADITION

Bagningen af pebernødder er en meget gammel tradition vi har i Danmark.
Det stammer helt tilbage fra 1400-tallet og hed dengang peberkager.
Det var først i 1700-tallet de forvandlede sig til et særligt julebagværk,
som vi kender det i dag.


Det er ikke en tilfældighed, at vi spiser pebernødder ved juletid.
Det var nemlig sådan, at man i gamle dage bagte brød op til juletid og
ved siden af bagte man pebernødder. Det hørte nemlig julen til at bage
store og fine brød af sigtemel og hvedemel, hvor hvedemel ansås som
kage dengang. Derfor tilføjede man lidt honning og krydderier og
rullede i dejen i lange stykker og skar dem til små pebernødder.

Da krydderier var meget dyrt dengang, så brugte man også kun
det ved juletid. Derfor var det naturligt at putte krydderier i dejen
og deraf opstod de fleste julesmåkager, vi kender i dag.

 



PEBERNØDDER

Holdbarhed 2 uger     

Kan fryses Ja

Antal 100 stk

 

Ingredienser 

 

125 g blødt smør, stuetempereret

125 g sukker

1⁄2 dl piskefløde

280 g hvedemel

1⁄2 tsk bagepulver

1⁄2 tsk natron

1⁄2 tsk ingefær, finrevet

1⁄2 tsk kanel

1⁄2 tsk stødt kardemomme

1⁄2 tsk sort peber, friskkværnet

1 tsk finrevet appelsinskal (økologisk)

 

 

Fremgangsmåde

 

  1. Pisk smør og sukker sammen i en skål

  2. Tilsæt piskefløden og pisk yderligere.

  3. Bland hvedemel sammen de tørre ingredienser (alle krydderierne) og fintrevet appelsinskal sammen i en skål for sig.

  4. Sigt melblandingen i skålen med smørblandingen.

  5. Ælt dejen godt igennem med hænderne til den er fast og nem at forme.

  6. Del dejen i ca. 6 stykker, som trilles til lange pølser på omkring 1x1 cm.

  7. Tril pebernødderne til små runde kugler og sæt dem på en bageplade med bagepapir.

  8. Bag ved 175 grader varmluft i omkring 7-10 minutter til de lige akkurat bliver let gyldne i kanterne.

  9. Lad pebernødderne afkøle på en rist og opbevar dem i en tætlukket kagedåse.

 

 


ALT DET DU SKAL BRUGE TIL DIT JULEBAG


DOWNLOAD OPSKRIFT


Indsend en kommentar