Opskrifter
GAMMELDAGS ÆBLEKAGE
Klassisk og velsmagende
Æblesæsonen er for alvor i gang. Netop som bladene på træerne skifter farve, er de plukkemodne æbler klar. Ud af de mange skønne æbledesserter er en gammeldags æblekage, efter vores mening, en af de mest nostalgiske efterårsdesserter.
Der findes flere måder at lave en gammeldags æblekage på, og måske endnu flere måder at lave æblekagerasp på. Vi kommer med vores opskrift på en klassisk og velsmagende æblekage med makronrasp, som giver en fin balance mellem det sure, søde, sprøde og bløde.
Du kan enten samle æblekagen i en fin skål eller, som vi har gjort her, i et vinglas. På den måde kommer de lækre lag virkelig til sin ret.
Rigtig god fornøjelse!
GAMMELDAGS ÆBLEKAGE
Holdbarhed 1 uge
Kan fryses Ja
Antal 4 personer
Ingredienser
Æblegrød
- 800 g æbler
- 120 g sukker
- ½ vaniljestang
- 1 knivspids kanel
-
1 dl vand
Makronrasp
- 100 g rasp
- 300 g makroner
- 20 g sukker
- 1 spsk smør til stegning
Servering
- 2 dl piskefløde
Fremgangsmåde
Æblegrød
- Skræl æblerne og skære dem i mindre stykker.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland med lidt af sukkeret.
- Kom æblerne i en gryde med vand, sukker og vaniljekornene. Kog op og lade det simre uden låg i 10-15 minutter. Rør undervejs.
- Stil grøden i køleskabet og lade den køle helt af.
Makronrasp
- Smelt smørret på en pande.
- Tilsæt rasp og sukker under konstant omrøring indtil sukkeret er smeltet.
- Lade det køle af på et stykke bagepapir.
- Knus makronerne i passende stykker og bland dem med raspen.
Servering
- Pisk fløden til luftig flødeskum.
- Fyld den afkølede æblegrød i et glas. Læg et lag makronrasp ovenpå.
- Top med flødeskum og evt. ribsgelé.
Tip: Æblekagen bliver bedst, hvis du vælger madæbler, som eksempelvis Ingrid Marie, Filippa eller Elstar. De bidrager både med den rigtige konsistens og tilføjer syre til desserten. Hvis du har æblegrød tilovers, kan du bruge det som topping på din morgenmad, til pandekager eller i morgengrøden.