Surdejsbrød

Opskrifter

SURDEJSBRØD MED RAMSLØGPESTO

 
Når et surdejsbrød bages spreder der sig en fantastisk duft i hjemmet som vil få hele familien til at søge mod køkkenet. Med sin sprøde skorpe og enkle ingredienser, holder brødet længe og er nemt at lave. Til dejen skal du enten bruge en færdiglavet surdej, en flydende surdej eller surdejsekstrakt.

Hvis du gerne selv vil lave surdejen, så er det vigtigt med lidt tålmodighed. Men når du først har forberedt din surdej, kan den opbevares og bruges i mange år, så længe du holder den "i live".
 

Det færdige surdejsbrød kan nydes på mange måder, med sødt syltetøj til morgenmad, med saltet smør der smelter på det stadig lune brød - kun fantasien og dine smagsløg sætter grænserne.

For at matche brødet med sæsonen har vi kreeret en lækker ramsløgspesto.

Vi ønsker jer god fornøjelse med opskrifterne!



SOURDOUGH BRØD  


Ingredienser

360g vand

120g surdej

500g mel (ca. 300g hvedemel og 200g fuldkornshvedemel)

10g salt

Sesamfrø til dekoration


Fremgangsmåde

  • Mix vand, surdej og mel kort og lad det stå og hvile i en time.
  • Tilføj salt, og mix det sammen i en røremaskine i 10 min.
  • Lad dejen hvile i 30 min og fold derefter dejen forsigtig indad på alle 4 sider. Gentag dette trin 4 gange hvert 30. minut.
  • Stil dejen i køleskabet og lad den stå natten over.
  • Næste dag, forvarm ovnen på 230 grader (for en ekstra sprød skorpe, kan du placere en støbejernsgryde i den forvarmede ovn). Tjek at din gryde kan tåle at komme i ovnen.
  • Placer dejen på en overflade drysset med mel og sesamfrø. Dejen må ikke flyttes for meget, så luften i dejen forsvinder. På denne måde bibeholder brødet sig let og luftigt.
  • Tag den tomme gryde ud af ovnen efter ca. 20 min. og læg forsigtigt dejen i gryden. Læg låg på gryden og bag brødet i 30 min.
  • Fjern låget efter 30 min. og bag brødet i yderligere 15 min.
  • Lad brødet køle af på en rist, så skorpen bliver lækker og sprød.  

MED RAMSLØGPESTO



Ingredienser

50g nødder (pinjekerner, mandler eller valnødder)

20-30 skyllede ramsløgsblade                                                                  
50g parmesan

Salt og peber efter behov  

En halv lime  


Fremgangsmåde

  • Kværn nødderne fint i en blender, og tilføj de andre ingredienser og blend det sammen.
  • Hvis du ønsker en grov pesto, så mix det meget kort.
  • Pestoen kan holde sig ca. en uge i køleskabet.


Indsend en kommentar